Hefbruggen

Hefbruggen

Soorten hefbruggen

De verplichting van onderhouden en keuren geldt voor alle hefsystemen binnen een bedrijf. Met RAI Keurmerk Hefbruggen kunt u verschillende soorten hefbruggen laten keuren. Onderstaand vindt u meer informatie over de verschillende soorten hefbruggen.

1-Koloms hefbrug

De 1-koloms hefbrug wordt veel gebruikt in werkplaatsen met weinig ruimte. Met slechts één kolom houdt u meer ruimte over dan met een 2-koloms hefbrug. 

2-Koloms hefbrug

Door zijn brede inzetbaarheid komt de 2-koloms hefbrug veel voor in autowerkplaatsen. Er zijn verschillende uitvoeringen. 

4-Koloms hefbrug

De 4-koloms hefbrug is zeer geschikt als APK-hefbrug. Dankzij de rijbanen worden de wielen permanent ondersteund. De 4-koloms hefbrug is er in een mechanische- en in een hydraulische uitvoering. 

Wielvrije hefbrug

Bij een wielvrije hefbrug wordt het voertuig onder de dorpel opgepakt. Dit maakt het makkelijk voor de monteur om een wielwissel uit te voeren of andere werkzaamheden rondom het wiel te doen.

Rijbanenhefbrug

Voor het uitvoeren van APK-keuringen moet u beschikken over een rijbanenhefbrug die de wielen permanent ondersteunt. Onder andere 4-koloms hefbruggen en schaarhefbruggen vallen in deze categorie. 

Mobiele hefkolom

De mobiele hefkolom wordt vooral gebruikt in werkplaatsen voor trucks en bussen. Door het gebruik van losse kolommen kunt u een breed scala aan voertuigen heffen.

Stempelhefbrug

Bij de stempelhefbrug zakken de cilinders in de grond. Dit zorgt voor een mooie vlakke werkplaatsvloer en veel ruimte rondom het voertuig. 

Schaarhefbrug

De schaarhefbrug bespaart ruimte op de werkplaats omdat de kolommen ontbreken. Schaarhefbruggen zijn er in diverse uitvoeringen.